Chaos in je hoofd, moeite met het plannen van je huiswerk en alles op het laatste moment doen, dit alles komt veel voor bij ADHD. Je voelt een soort rusteloosheid in je lijf en in je hoofd en dit kan een trigger zijn voor eetbuien. Heb jij ADHD en een eetstoornis? Ben je benieuwd of dit regelmatig voorkomt? En wat is nu juist de link tussen deze twee? Ontdek het in deze blog!
Wat is ADHD?
Over ADHD heb je waarschijnlijk al gehoord, maar wist je dat dit eigenlijk een afkorting is? Het staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, dus met andere woorden gaat het om een stoornis waar er sprake is van aandachtstekort en dit kan zowel met als zonder hyperactiviteit zijn.
Zo kan het zijn dat je moeite hebt om je aandacht bij een spel te houden, je regelmatig te laat komt, je sportkledij vergeet mee te nemen naar school of je snel afgeleid bent tijdens een toets. Als je hiervan last hebt, dan ben je eerder het onoplettende type. Daarnaast kan het ook dat je eerder een gevoel van onrust ervaart, waardoor je dikwijls zit te wiebelen op je stoel, je beweegt met je handen en voeten, je nood hebt om eens recht te staan tijdens de les of je het moeilijk vindt om je beurt af te wachten. In dit geval gaan we eerder zeggen dat je het hyperactieve type bent. Het kan natuurlijk ook zijn dat je beide kenmerken van de twee types ervaart, dit wil zeggen dat je zowel snel afgeleid bent als dat het moeilijk is om lang stil te zitten. Is dit het geval? Dan ben je dus een combinatie van de twee, hiervoor is er geen speciale naam.
Invloed van ADHD op ons eetgedrag
Wist je dat eten een manier kan zijn om rust in je hoofd te geven of juist je gevoelens kan onderdrukken? Op dat moment is eten het enige waar je mee bezig bent en moet je dus ook aan niets anders denken. Niet alleen eten kan dit doen, maar ook niet eten kan dit veroorzaken. Als je last hebt van ADHD, kan je het moeilijk hebben door zaken zoals snel afgeleid zijn, een-vol-hoofd, moeilijk concentreren, … Hierbij zien we de link tussen ADHD en eetstoornissen, doordat het wel of niet eten rust geeft. Het behouden van die rust kan steeds belangrijker worden en een meer centrale plaats innemen.
Mensen met ADHD hebben doorgaans moeite met het filteren van prikkels. Doorheen heel de dag ervaren ze veel verschillende prikkels en het is niet altijd makkelijk om deze juist te (h)erkennen. Hierdoor kunnen prikkels als verveling, overprikkeling, enzovoort soms fout geïnterpreteerd worden als honger. Hierdoor wordt een gevoel van honger ervaren, zonder dat het lichaam effectief eten nodig heeft. Dit kan op zijn beurt ervoor zorgen dat er eetbuien ontstaan en het kan de eetstoornis in stand houden.
Hoe ontstaan eetbuien bij ADHD?
Wat is een eetbui? Als we gaan eten in afwezigheid van honger, dan spreken we over overeten. We gaan meer eten dan dat we eigenlijk nodig hebben, want we hebben geen honger. Komt er daarbij ook controleverlies, dan spreken we over een eetbui.
Herken je dit gevoel? Je hebt een druk weekend gehad, het is zondagavond en morgen heb je 3 toetsen, maar je hebt hier nog niet voor gestudeerd. Of je hebt een deadline voor je werk en je bent de hele dag bezig met zaken die niet belangrijk zijn en je moet nog aan je deadline beginnen. Doordat je moeite hebt met het plannen van je huiswerk/werk moet je alles op het laatste moment doen. Dit zorgt voor een enorme hoeveelheid stress en je weet hier geen blijf mee. Om je rust te geven ga je naar de kast en neem je iets om te eten. Toch, het helpt niet voldoende en voor je het weet, mondt het uit in een eetbui. De eetbui gaat de ambetante gevoelens van stress dan ook eventjes verdoven, waardoor je minder een lastig gevoel hebt.
Een ander kenmerk van ADHD is het gebrek aan tijdsbesef. Je bent bijvoorbeeld in je vrije tijd een heel interessant en leuk boek aan het lezen. Hierdoor is je aandacht volledig gericht op je boek waardoor de tijd volledig verdwijnt. Je hebt totaal geen tijdsbesef meer en alles rondom ontgaat je. Hier zit je in een hyperfocus en dan kan het gebeuren dat je een maaltijd vergeet te eten. Wanneer je een maaltijd overslaat, spaar je je honger op voor een later moment. Je honger wordt dan zo groot dat je iets moet eten en dat je meer eten nodig hebt vooraleer je je honger kan stillen. Hierbij kan een eetbui ontstaan waarbij je steeds meer en meer wil eten.
Daarnaast kan je ook last hebben van vermoeidheid doorheen de dag. Dit kan voorvallen
doordat je moeite hebt om op tijd in je bed te kruipen of omdat je dikwijls pas heel laat in slaap valt. Herken je dit? Dan betekent dit dat je biologische klok misschien wel verschoven is en later dan gemiddeld afgesteld staat. Het is niet langer vanzelfsprekend dat je moe wordt als het donker wordt en dat je gaat slapen als het nacht wordt. Hierdoor krijg je veel moeite om op te staan op een normaal tijdstip. Tijdens de week heb je geen tijd om uit te slapen en wil je liefst zo lang mogelijk in je bed blijven liggen om dan snel naar school of naar je werk te vertrekken. Door tijdsgebrek sla je je ontbijt over en dit kan invloed hebben op je eetpatroon gedurende de dag.
Bij ADHD is dopamine en noradrenaline minder beschikbaar in je hersenen. Je voelt minder goed wanneer je honger hebt en ook wanneer je voldaan bent. Dit maakt dat je misschien meer zal eten dan wat je nodig hebt. Als je medicatie gebruikt voor ADHD, kan dit helpen om het overeten en de eetbuien te verminderen. Let wel op, de opstart van medicatie is altijd een belangrijke afweging. Er bestaan verschillende soorten ADHD-medicatie met verschillende bijwerkingen. Hierin is de rol van een ervaren arts een belangrijke meerwaarde. Door ADHD-medicatie kan er bijvoorbeeld een verminderde eetlust ontstaan. Dit kan het moeilijker maken als je anorexia nervosa hebt om te herstellen.
Anorexia nervosa en ADHD
Je krijgt bijvoorbeeld een vervelende opmerking van je medeleerling of van je collega omdat je weer eens te luidruchtig was of omdat je niet kon stilzitten. Door minder te eten merk je op dat je minder energie hebt waardoor je minder luidruchtig of rustiger bent. Je oorspronkelijke enthousiasme wordt steeds meer en meer afgevlakt. Je wil het liefst van al onderdrukken wie je was. Hierbij kan je eetstoornis een cruciale rol spelen.
Als je ADHD hebt, herken je gevoelens zoals onrust, chaos, gebrek aan structuur en houvast. Doorhaan de hele dag komen er heel veel prikkels op je af. Je wil graag je gevoelens onder controle hebben en je wil aan jezelf bewijzen dat je dit kan. Je probeert jezelf aan te passen, soms weg van je persoonlijkheid. Je duwt jezelf in een vakje waarin je niet past. Je merkt op dat het toch niet zo gemakkelijk is om een eetpatroon te volgen en je voelt je gefaald. Je wilt niet opgeven en wil nog harder proberen om jezelf in die ene richting te duwen. Hierdoor geraak je vast in een destructieve vicieuze cirkel. Je oefent als het ware controle uit op je totale functioneren. Om te vermijden dat alle prikkels en emoties gevoeld worden en om alles onder controle te hebben, voelt het vertrouwder om je eetstoornis vast te houden.
Tot slot geven we je graag nog enkele gerichte tips mee. Heb je nog vragen of wil je er meer over weten, dan kan je er ook alles over horen in onze podcast.
Wil je nog meer tips of oefeningen om hier aan te werken? Dan kan je vanaf nu ons ebook aankopen. Dit is een werkboek met daarin veel oefeningen, tips en uitleg om je verder op weg te helpen. De opbrengst van dit werkboek gaat integraal naar het ontwikkelen van nieuwe materialen en het open huis.
Comments