top of page
Ruth Saelens

Braindump

Doorheen de dag voelen we veel emoties en gaan er heel wat gedachten door ons heen. Op drukke dagen en zeker als je ADHD hebt, kan je echt het gevoel hebben dat je hoofd vol zit. Dit kan soms enorm overweldigend aanvoelen. Je bent aan 1000 dingen tegelijk aan het denken. Bijvoorbeeld aan taken die je nog moet afwerken, aan de boodschappen die je nog moet doen, aan leuke ideeën die je wil uitwerken of aan cadeautjes die je nog moet kopen voor een verjaardagsfeestje, …

Op een bepaald moment begin je stilaan te voelen dat je meer onrust of stress ervaart. Je kan je minder goed concentreren, je begint te piekeren, je weet niet waar te beginnen, je voelt je angstig en je hebt weinig energie.

Op zulke momenten kan het deugd doen om je hoofd leeg te maken en om al je emoties en gedachten een plaats te geven. Een oefening die je hierbij goed kan helpen is een braindump. Deze oefening kan zorgen voor meer rust in je hoofd, je zal beter slapen en het piekeren zal verminderen.


In onze podcast over eetstoornissen en ADHD vertelde één van onze getuigen over een braindump. We willen jullie hierover graag wat meer informatie geven zodat jullie hier zelf ook mee aan de slag kunnen. Deze oefening en nog vele andere oefeningen kan je ook terug vinden in onze werkboek.


Wat is een braindump?

Het is een manier om al je gedachten en gevoelens letterlijk te dumpen door ze op te schrijven. Het maakt je hoofd leeg en het is een krachtig hulpmiddel om grip op je plannen en ideeën te krijgen.


Wat heb je nodig?

Je hebt een pen en papier nodig.


Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren om een braindump te doen, het is absoluut niet moeilijk. Je kan kiezen om één van de drie manieren uit te proberen maar je mag ze gerust ook alle drie uittesten.


De eerste mogelijkheid is om alle gedachten te noteren op een papier.

  • Ga op een rustige plaats zitten.

  • Schrijf alles op dat er in je opkomt. Dit mag écht alles zijn! Denk maar aan huiswerktaken die nog in je hoofd zitten, cadeautjes die je nog moet kopen voor een verjaardag, je leerkracht die je nog moet mailen. Alle taken, gedachten, ideeën, wensen, angsten, dromen, gevoelens mag je noteren.

  • Probeer zoveel mogelijk op te schrijven. Je kan beter teveel opschrijven dan te weinig.

  • Alle begin is moeilijk, maar je zal merken dat je na een aantal minuten steeds meer gedachten bedenkt en het noteren steeds gemakkelijker wordt.

  • Probeer dit gedurende 10 minuten te doen. Ben je na de eerste 10 minuten goed op weg en volgen er nog allerlei gedachten? Blijf gerust doorschrijven.

Bij de tweede manier vertrek je vanuit één beeld of woord.

  • Ga op een rustige plaats zitten.

  • Start met één beeld of woord. Dit is het onderwerp waarover je een braindump gaat doen.

  • Je tekent verschillende takken vanuit het beeld of woord naar de buitenkant van je papier.

  • Gebruik één woord per tak.

  • De takken die het dichtste bij het midden staan bevatten algemene informatie over je onderwerp. Hoe verder je naar de buitenkant van je blad komt, hoe specifieker de informatie wordt die je opschrijft.

  • Werk in de richting van de klok. Zo diep je elke tak een voor een verder uit.

Tot slot komen we bij de derde manier, ideaal voor de creatievelingen onder ons.

  • Ga op een rustige plaats zitten.

  • Teken alles wat er in je opkomt.

  • Het hoeft niet mooi te zijn, zolang het voor jou duidelijk is wat je ermee bedoelt.

  • Doe door tot je rust krijgt in je hoofd.

Je braindump ordenen

Misschien heb je voldoende aan het proces van de braindump zelf om je terug rustig te voelen. Maar het kan ook zijn dat je er graag verder mee wil gaan en dan is de volgende stap: je braindump ordenen.

Je papier staat vol met verschillende gedachten die je kan sorteren in een thema. Zo heb je taken voor een bepaald vak, voor school in het algemeen, voor je hobby, voor vrienden of familie, etc. Probeer thema’s te vinden en schrijf deze op een papier. Geef vervolgens elk thema een kleur. Omcirkel alle taken die je hebt opgeschreven met het kleur van het thema dat daarbij past. Je kan dan meteen gaan ontdubbelen, want door de kleuren zie je dat veel sneller.

Bedenk je tijdens het ordenen nieuwe dingen: schrijf ze erbij!

Hoe vaak doe je een braindump?

Dit verschilt van persoon tot persoon. Heb je hele drukke weken of voel je je enorm onrustig? Dan kan het deugd doen om dit elke week te doen. Het kan dus zijn dat je dit wekelijks nodig hebt, maar het kan evengoed dat maandelijks voldoende is om je hoofd te legen. Merk je dat het weer (te) druk begint te worden in je hoofd of dat je snel afgeleid bent? Of krijg je het gevoel dat je begint over te lopen? Dat zijn signalen om een braindump te doen.


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page