top of page
Olivia Janssens

Depressie en eetstoornissen

Een sombere stemming, een leeg gevoel en weinig interesse en plezier. Deze donkere woorden zijn kenmerkend wanneer je gevangen zit in een depressie. Een eetstoornis en een depressie gaan vaak hand in hand en ze kunnen elkaar ook beïnvloeden. Een depressie kan de aanleiding zijn voor een eetstoornis maar ook het gevolg. Wil je graag meer weten? Ontdek het in deze blog!



Wat is het verschil tussen je depressief voelen en een depressie hebben?

Er zijn van die dagen waarop precies alles tegenslaat, je voelt je slecht in je vel en niets is goed genoeg. Misschien is je toets super slecht gegaan, kreeg je ruzie met je beste vriend(in) of had je de voorbije nacht geen oog dicht gedaan. Enfin, je voelt je heel de dag depressief en je zit echt in een dipje. Zodra die ellendige dag gepasseerd is en je bijvoorbeeld die lastige ruzie bijgelegd hebt, neemt waarschijnlijk ook je depressieve gevoel af.


Als je dipje maar blijft aanhouden, je raakt niet van die sombere stemming af en dit blijft wekenlang duren zonder dat het vanzelf verdwijnt, dan kan je spreken van een depressie. Je voelt je extreem somber, neerslachtig en verdrietig. Je hebt nergens meer zin in, je wil niet meer eten of je gaat juist te veel eten. Het lukt je weinig tot niet meer om ergens van te genieten, zelfs niet wanneer echt leuke dingen gebeuren. Dit zware en sombere gevoel verstoort en beïnvloedt je hele leven.



De wisselwerking van een eetstoornis en een depressie

De combinatie van een depressie én een eetstoornis is soms een onduidelijk kluwen waarbij niet altijd duidelijk is welke van de twee zich als eerste manifesteerde.

De eetstoornis kan het gevolg zijn van een depressie, maar een depressie kan ook uitmonden in een eetstoornis.

Beide aandoeningen geven elkaar de hand waardoor soms moeilijk te onderscheiden is welke symptomen bij welke aandoening horen. Er bestaat een enorme wisselwerking tussen beiden, ze vloeien in elkaar door en raken verstrengeld. Hierdoor is het belangrijk beide aandoeningen te behandelen wanneer je werkt aan herstel.


Een depressie als gevolg van de eetstoornis

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen tot het ontstaan van een depressie. Zo is het algemeen onderzocht dat tekorten in onze voeding een bijdragende factor zijn in de ontwikkeling van een depressie. Wanneer je te weinig of te eentonig eet, krijg je uiteraard minder voedingsstoffen binnen en kan je enorme tekorten krijgen aan vitaminen en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B3, die je kan vinden in o.a. vis, melkproducten, nootjes,... Een tekort hiervan kan zorgen voor agitatie, angsten en zelfs lichamelijke en mentale traagheid. Dit voorbeeld is maar eentje van velen. Andere tekorten kunnen zich negatief manifesteren in je nachtrust, je energie, je concentratie,... Elke vitamine of elk mineraal heeft zijn specifieke taak om ons lichaam te ondersteunen in zijn werking.

We zien dus dat onze voeding niet enkel een belangrijke impact heeft op ons fysieke welzijn, maar ook op onze mentale gezondheid.

Te weinig voedzaam eten, zorgt voor tekorten aan vitamines en mineralen en deze tekorten kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van depressieve gedachten en gevoelens en die kunnen op hun beurt uitmonden in een depressie. Een bloedafname en/of een bezoek aan een orthomoleculaire arts kan hierin een hulpmiddel zijn om eventuele tekorten op te sporen.


Een andere oorzaak die kan bijdragen tot een depressie is stress. Specifiek toegepast op een eetstoornis kunnen we zeggen dat het mentale leed veroorzaakt door de eetstoornis een factor kan zijn in de ontwikkeling van een depressie. Een eetstoornis legt een zware druk op je alledaagse doen en laten. De voortdurende focus op voeding en gewicht, het proberen behouden van controle, de zelf-bekritiserende en afbrekende gedachten, onbegrip van de buitenwereld, sociaal isolement... Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de enorme mentale last die de eetstoornis met zich meebrengt. Een uitgebreid aanbod aan stressfactoren dus. Hierbij komt ook dat de eetstoornis zich voedt met je negatieve gevoelens en gedachten. Op deze manier verzekert hij zijn plaats in je leven. Hij maakt je wijs dat je niet zonder hem kan als je wil recht blijven staan in deze wereld vol donkere en onvoorspelbare plekken. De kenmerkende gevoelswereld van een depressie is voor de eetstoornis een welkom geschenk.


De eetstoornis als gevolg van een depressie

Andersom kan ook het lijden van een depressie de aanleiding zijn tot de ontwikkeling van een eetstoornis.

Net zoals een eetstoornis is een depressie geen keuze die je zelf maakt. Je kiest er niet voor, het overkomt je.

Elke dag opnieuw word je overspoeld door een gevoel van leegte. Er overheerst een allesverterend somber gevoel dat je in zijn macht heeft. Hoe hard je ook probeert, je krijgt geen grip op de donkere storm die je gedachten en gevoelens domineert.


Door te weinig of net te veel te eten probeer je misschien een manier te zoeken om je gevoelens even te dempen. Je zoekt naar iets dat helpend is om de leegte en zwaarte van je gevoelens de baas te zijn. Iets dat je afleidt of helpt ontsnappen aan dat overheersende zwarte gat. Je kan naar eten grijpen om je gevoel even te verdoven. Of misschien werkt dit belonend voor je, een klein lichtpuntje in de duisternis. Maar het kan evengoed dat je tijdens een depressie absoluut geen eetlust ervaart. Je hebt geen zin om te eten, laat staan om boodschappen te doen. Je slaat maaltijden over en eet steeds minder. Je ontdekt dat dit helpt om je gevoelens af te stompen. Eten of minder eten zorgt voor afleiding van je emoties en dit geeft je het gevoel dat je toch iets kan controleren in de donkere depressie-chaos. Je hebt ontdekt waarin je wel controle kan uitoefenen en dit ervaar je als iets positief. Je wil dit gevoel graag vasthouden en dus blijf je dit eetgedrag herhalen. Op deze manier kan je belanden in een eetstoornis. De eetstoornis ontstaat als methode om de depressie te doorstaan.


Therapie en antidepressiva

Elke depressie is verschillend en vraagt een persoonlijke aanpak. Je kan hulp zoeken bij een psycholoog of therapeut om de dieperliggende oorzaken aan te pakken. We hebben eerder al benadrukt hoe belangrijk het is beide aandoeningen naast elkaar te behandelen. Verder kan er beslist worden om antidepressiva op te starten. Je behandelende arts gaat samen met jou op zoek naar een type antidepressiva die werkt voor jou. De opstart van medicatie wil absoluut niet zeggen dat je faalt! Antidepressiva beïnvloedt de neurotransmitters in onze hersenen. Denk hierbij aan serotonine, dopamine en noradrenaline. Deze neurotransmitters spelen volgens wetenschappers een belangrijke rol in de werking van onze gemoedstoestand. Kenmerkend bij een depressie is dat deze neurotransmitters of hun receptoren een verminderde werking hebben. Antidepressiva proberen deze werkzaamheid terug meer in balans te brengen. Je kan het dus zien als een extra ondersteuning om de depressie te bevechten. Vraag voldoende na bij je arts over eventuele bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld duizeligheid, slapeloosheid,.... Als laatste willen we je nog meegeven dat ook alternatieve therapieën soms ondersteuning kunnen bieden. Voorbeelden hiervan zijn: accupunctuur, aromatherapie, osteotherapie, enzovoort. Ga op zoek waarbij jij je goed voelt en ook met welke hulpverlener jij een klik voelt. Het kan een zoektocht zijn, maar het is het meer dan waard! En vooral: JIJ BENT HET WAARD.


We geven je nog graag enkele gerichte tips mee. Voel je je depressief en/of heb je een eetstoornis? Wacht niet om hulp te zoeken. Ga altijd naar je huisarts. Hij of zij zal met je zoeken naar de juiste hulp.


Heb je nog vragen of wil je meer weten? Je kan er alles over horen in onze podcast. Je vindt deze op Spotify onder Espoir, de podcast.


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page