top of page
Foto van schrijverLotte De Clercq

Hoe omgaan met moeilijke gedachten

Gedachten, ze komen en gaan, maar soms blijven ze ook eens plakken. Meestal zijn dit niet de leukste gedachten, maar gaat het eerder over iets moeilijks dat in ons hoofd blijft zitten. We beginnen er over te denken en denken, wat dan gaat leiden tot overdenken en een gedachte die gewoon kon passeren plots heel groot en moeilijk wordt.


Waarschijnlijk heb je dit al meegemaakt, iets wat klein begint en steeds groter wordt en dat het dan soms zo overheersend wordt dat je niet meer weet hoe je er mee kan omgaan. Het kan zorgen dat die kleine gedachte paniek met zich meebrengt. Of dat we angst krijgen, waardoor we controle gaan zoeken op andere zaken, zoals misschien je eten of je gewicht. In de hoop om zo de gedachte de baas te kunnen en de angst niet verder te laten groeien.


Maar laat het willen controleren van iets anders, niet een oplossing zijn voor die gedachte. Want die begon zo onschuldig en zorgt nu voor een gedrag dat je waarschijnlijk niet wilt. Dus daarom dat ik hier eens samen met jou ga kijken hoe je hier nu mee kan omgaan. Niet door één of ander magisch trucje (dat zou wel leuk zijn), maar door te kijken hoe je de oorspronkelijke gedachte kan uitdagen om die dan misschien ook te veranderen. Waardoor de angst niet komt en we de nood naar controle ook kunnen laten zaken.


Het uitdagen van een gedachte, dat begint natuurlijk met eerst en vooral het (h)erkennen van de gedachte die je wilt uitdagen. Dus daar gaan we mee starten, welke moeilijke gedachte heb je die je graag wilt uitdagen? Of welke gedachte heb je eventueel die je hindert in je herstel, waardoor je deze graag zou willen veranderen. Het kan zijn dat er meerdere gedachten zijn, dus dan kan je dit telkens opnieuw doen.


Ga eerst na of deze gedachte waar is

Een gedachte, dat is natuurlijk geen feit, ook al voelt dit soms zo. Dus daarom is dit het eerste wat we ons gaan afvragen, is datgene wat we denken eigenlijk waar. Dus denk eens na wat bewijst het dat deze gedachte waar is?


Kan je het tegendeel bewijzen?

Je hebt net nagedacht over het feit of de gedachte waar is en op zoek gegaan naar bewijzen hiervoor. En als ik eerlijk ben, als ik op zoek ben naar bewijzen dan ben ik iemand die heel gericht zoekt en dus vaak niet meer naar alles kijkt. Dus daarom dat we ook eens het tegenovergestelde gaan doen. Ga eens na of je het tegendeel kan bewijzen, dus kan je eigenlijk bewijzen dat de gedachte niet waar is. Want als ik over voeding iets op zoek, dan kan dit steeds 2 kanten uitgaan. Ik kan zoeken naar de zaken die gaan tonen dat ik gelijk heb, maar er zijn ook heel veel bewijzen voor het tegendeel.


Als je het moeilijk vindt om het tegendeel te bewijzen of je weet niet goed hoe hier aan te beginnen. Zeg dan je gedachte eens tegen iemand anders en vraag eens wat zij denken, denken ze dat dit waar is of niet. Ga dit ook niet bij 1 iemand gaan navragen, maar vraag het aan verschillende mensen. Ook aan je hupverleners kan je het vragen, want vaak gaan zij in een ander perspectief kijken.


Waar of niet, je hebt de gedachte, dus wat nu?


Want je bent misschien al beginnen twijfelen doordat je al de verschillende meningen hebt gehoord of er over hebt nagedacht. Toch blijft de angst bestaan en is het moeilijk om los te komen van de gedachte. Daarom dat we nu verder gaan met het analyseren van deze gedachten. We gaan eens kijken wat nu eigenlijk het ergste is dat er kan gebeuren als je tegen de gedachte in gaat. Dus moest je het toch doen, wat gaat er volgens jou dan gebeuren dat zo erg is. En denk ook eens na hoe je daar dan mee zou kunnen omgaan, is er misschien een oplossing voor?


Denk eens aan de voor- en nadelen bij de gedachte

Wat haal je uit deze gedachte dat een voordeel is voor jou en wat zijn de nadelen die er aan gekoppeld zijn. Schrijf deze eens voor jezelf op, op die manier ga je het visueler maken en zorgen dat je niet nog verder in de gedachte gaat of je zelf verliest.


Wat zou je tegen een vriend zeggen?

Vaak als we met vrienden of collega's praten, dan lukt het ons om milder te zijn voor hun en voor onszelf gaan we dan terug strenger zijn. Daarom dat het wel eens interessant is om te denken wat je zelf zou zeggen tegen een collega, vriend of vriendin die deze gedachte heeft. Hoe zou je er op reageren? En wat zou je tegen hun effectief zeggen? schrijf dit ook voor jezelf eens op en probeer het echt te zien als voor iemand anders en niet voor jezelf.


Wat zeggen mijn vrienden, familie of collega's?

Nu gaan we niet kijken naar wat we zelf zouden zeggen, maar hoe zouden anderen reageren op deze gedachte. Misschien weet je dit al omdat je het zoals hierboven reeds eens hebt geprobeerd om het te bespreken met iemand. Maar als je dit nog niet hebt gedaan, kan je er eens over nadenken, maar je kan er ook over praten. Want het is zeer moeilijk om in iemand anders zijn of haar hoofd te kruipen en we gaan vaak vanuit onszelf denken hoe ze gaan reageren. Dus je kan het gerust eens vragen als je het ziet zitten, of het eens zelf bedenken.


Wat na verloop van tijd?

Als je verder denkt dan vandaag, denk dan eens na over hoe je hierover zou denken over een week/maand/jaar. Want alles verandert met de tijd en dit gaat ook gelden voor je gedachten. Deze veranderen en gaan ook een zekere impact op je hebben, maar ze blijven niet non-stop bij je. Door ze vast te houden worden ze groter en gaan we hier steeds meer aan verstrengeld raken. Maar door er over na te denken en te analyseren, gaan we de kracht krijgen om er tegen in te gaan en toch te kiezen voor ons zelf. Dit gaat ook zorgen dat we dan effectief onszelf ook gaan terug vinden.


Dus onthoud, gedachten zijn gedachten en geen feiten. Ook is het geen regelboek die we moeten volgen, maar is het iets dat kan veranderen en kan weggaan. Daarom dat we het gaan uitdagen door het te analyseren om de angst te minderen en effectief uitdagen door er tegen in te gaan. Het klinkt misschien nu alsof ik denk dat het makkelijk is, maar dat is het zeker niet.


Deze oefening, de tekening en nog veel meer oefeningen kan je vinden in ons werkboek . Dit om verder te leren hoe je kan omgaan met gedachten en hoe je dit een plaats kan geven.


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page