Heb je het gevoel dat je van de ene taak naar de ander gaat zonder pauze te nemen? Dat je maar geen ‘nee’ durft zeggen terwijl je eigenlijk al uitgeput bent? Dan is het misschien wel eens tijd om meer aandacht te besteden aan zelfzorg. In deze blogpost gaan we samen kijken waarom zelfzorg zo belangrijk is en hoe je het meer kan integreren in je leven.
Het belang van zelfzorg
Steeds meer worden we geconfronteerd met het concept zelfzorg, zo zijn er reeds talloze artikels, boeken, podcasts etc. over te vinden. Iedereen lijkt erover te praten, maar waarom is het nu net zo belangrijk? Om het belang van zelfzorg te duiden, wil ik samen met jou een kleine denkoefening doen.
Stel jezelf een boom voor, lijkt wat zweverig dat weten we :) Maar probeer het toch eens te doen. Denk er aldus even na over hoe de boom eruit ziet.
Hoe ziet jouw boom eruit?
Hoe groot is jouw boom?
Wat voor type boom kies je?
Als je de boom duidelijk voor je ziet, denk dan eens na over de noden van de boom. Wat heeft het allemaal nodig om te overleven, groeien en bloeien? Denk bijvoorbeeld aan water en zonlicht, maar ook andere zaken zoals voedingsstoffen. Dit zijn al reeds enkele essentiële dingen dat nodig zijn voor het welzijn. Vergelijk dit nu ook eens met jou leven, welke zaken zijn er voor jou essentieel om te overleven?
Denk nu eens aan de wortels van de boom, die kan je niet zien wanneer je langsloopt, maar ze hebben wel een vitale functie. Ze zullen immers water en voedingsstoffen opnemen, wat essentieel is om de boom te laten groeien. Dit kunnen we eigenlijk gaan vergelijken met zelfzorg.
Waarom is zelfzorg gelijkaardig? Wel, net zoals de wortels voorzien in de behoeften van de boom, zal zelfzorg voorzien in de behoefte van de mens. Het zorgt ervoor dat we de (mentale) kracht hebben om te groeien en de beste versie van onszelf te worden. Denk ook eens aan alle vormen van zelfzorg dat jij reeds toepast in je dagelijks leven en welke je eigenlijk nog graag zou willen toevoegen?
Impact
Je hebt nu al een beter idee waarom zelfzorg belangrijk is, maar wat gebeurt er als je niet voor jezelf zorgt? Wanneer de wortels van een boom beschadigd zijn, zullen kritieke functies van het boomsysteem verstoord geraken.
Wanneer je onvoldoende aandacht besteed aan zelfzorg zal ook jij geconfronteerd worden met negatieve gevolgen zoals vermoeidheid, piekeren, stress, slapeloosheid, … . Het is belangrijk dat je deze signalen leert herkennen, dat je leert stilstaan bij de noden van je lichaam en dat je tijd maakt om deze te vervullen. Elke avond eventjes stilstaan bij je dag kan bijvoorbeeld al een goed moment zijn om te reflecteren en te leren voelen wat je lichaam je verteld.
Goede wortels zijn niet alleen essentieel voor de opname van water en voedingsstoffen, ze zijn ook de ankers van je boom. Ze hebben de taak om de boom recht te houden, ook in moeilijke omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een boom in een storm, de bomen die omvallen zijn vaak de bomen met minder sterke wortels. Zelfzorg zal ervoor zorgen dat je sterker in je schoenen staat en meer weerstand hebt tegen de onverwachtte gebeurtenissen in je leven.
Maar wat doe je nu als je die zelfzorg al een tijdje achterwegen hebt gelaten? Als je bent omgevallen door de storm en je jouw takken verloren hebt? Een boom kan soms zo beschadigd zijn na een storm dat er een professional nodig is om hem weer gezond te maken. Ook mensen hebben soms de hulp nodig van een professional en dat is helemaal oké! Er is niemand die de boom gaat verwijten dat hij is omgevallen en niet sterk genoeg was om de storm te doorstaan, dus waarom doen we dit bij mensen wel?
Elke boom is uniek
Daarnet vroeg ik je om een boom voor te stellen. Hoe die boom eruit zag, kon je volledig zelf kiezen. Er bestaan meer dan 70 000 boomsoorten in de wereld, de kans is dus klein dat jij en ik dezelfde boom in gedachten hadden. Misschien dacht jij wel aan een palmboom? Of een eik? Of een kastanjeboom? Of nog iets helemaal anders. Elke boom heeft zijn eigen natuurlijke habitat waarin ze beter groeien dan anderen. Ook mensen zijn uniek, iedereen heeft andere noden om te groeien. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de activiteiten waaruit jij voldoening haalt! Ben je iemand die helemaal tot rust komt in de natuur? Of heb je net nood aan een adrenalinekick en is bungeejumpen meer jouw ding?
Het is belangrijk om jouw noden te achterhalen zodat ook jij jouw groeipotentieel kan bereiken. Neem dan ook eens even de tijd om op te schrijven wat jouw energiegevers zijn, dit moeten niet de meest extreme dingen zijn. Kijk ook eens naar de kleine dingen waar je energie uit haalt. Een voorbeeldje hiervan is een warme koffie in de ochtend, de zon op je gezicht, bepaalde mensen in je omgeving...
Groeien betekent ook loslaten
Bomen moeten soms gesnoeid worden. Takken die beschadigd zijn worden afgezaagd zodat de boom kan herstellen. Groeien betekent dus vaak ook loslaten van dingen dat je niet meer dienen of waarvan je merkt dat het te veel energie vraagt. Iets waar we het als mens nog vaak moeilijk mee hebben. Een voorbeeld hiervan is het loslaten van mensen dat misbruik van je maken. Het beste zien in mensen is een bijzonder mooie eigenschap, maar het is ook belangrijk dat je jezelf hier niet in verliest. Loslaten kan ook betekenen, loslaten van bepaalde overtuigingen of gedragingen. Een voorbeeldje hiervan is om in de plaats van jezelf telkens tot het uiterste te pushen in sport, ook eens een moment rust durven nemen.
Hopelijk heeft deze blog je geholpen om het belang van zelfzorg in te zien. Wil je zelf aan de slag gaan met zelfzorg maar weet je niet hoe? Neem dan eens een kijkje op ons Instagram account. Daar houden we gedurende vanaf 1 mei 30 dagen een zelfzorg challenge met opdrachten, vragen, quotes en educatie.
Onderaan kan je ook nog enkele zaken downloaden dat we besproken hebben in deze blog. Hier vind je zaken zoals zelfzorg bingo, energiegevers en een journal sjabloon om elke avond in te vullen.
Veel succes!
Liefs,
Comments