top of page
Foto van schrijverFien Kegels

Wat is Orthorexia Nervosa?

Het is een nieuwe maand, wat betekent dat er een nieuw thema aan bod komt op onze podcast. Dit keer is orthorexia aan de beurt, een eetstoornis dat nog enorm vaak niet op tijd herkent wordt. We leven dan ook in een maatschappij waarin gezond eten en leven in de belangstelling staat. Dit maakt het moeilijk om tijdig hulp in te schakelen wanneer je merkt dat gezond ongezond wordt. Dit is dan ook de centrale vraag dat ik wil toelichten in onderstaande blog.





Orthorexia is een minder gekende eetstoornis, daarom lijkt het me belangrijk om te beginnen met de vraag wat is het nu eigelijk en hoe herken je het? Gezond leven en eten is voor velen onder ons een topic van interesse, ook in de media wordt hier veel aandacht aan besteed. Het is iets waarmee we ons allemaal in bepaalde mate mee bezig houden. Al wordt dit soms een ongewone fixatie op het eten van uitsluitend gezonde voeding. Dit kunnen we omschrijven als orthorexia. Een drang om zo gezond als mogelijk te eten, vaak gepaard met een vermijding van alle bewerkte of 'ongezonde' voeding. Het is een ongezonde drang om je lichaam zo gezond als mogelijk te maken. Vaak is dit ook in combinatie met een rigide sportschema.


Wanneer wordt gezond ongezond?


De lijn tussen gezond en ongezond is niet vastgelegd door bepaalde criteria zoals we dit zien bij Anorexia en Boulimia. Dit maakt het dan ook moeilijker om te bepalen wanneer gezond eten begint te leiden tot een eetstoornis. Enkele zaken waar je op kan letten zijn; een enorm eenzijdig eetpatroon. Door de exclusie van voeding dat als 'ongezond' wordt beschouwd, blijft er vaak niet heel veel over. Dit kan ervoor zorgen dat je eetpatroon aldus eenzijdig wordt waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Andere kenmerken zijn obsessie rond voeding, schuldgevoelens, depressieve klachten, ondervoeding, isolatie, extreem sporten, gewichtsverlies, ...


Belangrijk te weten hierbij is dat het bij Orthorexia ook gaat over een verstoorde gedachtengang rond voeding. Net zoals bij andere eetstoornissen is er hierbij eveneens begeleiding nodig rond het veranderen van de gedachten. Ook mogelijke compensatietechnieken worden tijdens therapie besproken om deze stelselmatig te verminderen. Het uiteindelijke doel is vaak om je intuïtief eten en bewegen aan te leren. Dit houdt in dat er naast gezonde voeding, eveneens ruimte moet zijn voor minder voedzame voeding dat je mentaal voldoening geeft. Kunnen eten zonder schuldgevoel is dan ook essentieel om hiermee aan de slag te gaan. Het deeltje omtrent bewegen gaat dan voornamelijk over het uitoefenen van sport en beweging volgens de noden van je lichaam en het plezier dat je eruit haalt.


Meer mildheid naar jezelf is dan ook een belangrijke boodschap. Je 'moet' niet hypergezond zijn, je 'mag' leven naar jou waarden en normen, maar je 'mag' vooral genieten!


Ben je benieuwd naar meer informatie, getuigenissen en de visie van een expert over dit thema? Beluister dan zeker onze podcast deze maand!


Liefs,







89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page